Piano stemmen

Uit WikiStrompf
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stemmen van een piano schijnt heel lastig te zijn. Is dat echt zo? Zou ik dat niet zelf kunnen, als ik een piano zou hebben?

Gelijkzwevende stemming

Piano's zijn normaliter gelijkzwevend gestemd, net als bv. gitaren, maar bv. niet zoals violen. Je kunt dus niet stemmen op intervallen. Dat schijnt een probleem te zijn. Ik zie niet waarom: Ook op de gitaar werkt dat niet (dat is wat je doet als je stemt op flageoletten - geeft een afwijking van ongever 2 cent per snaar - niet doen).

Oftewel: Je moet gewoon stemmen met een stemapparaatje. Nogal wiedes, lijkt me.

Pianostemmers schijnen ondanks de gelijkzwevende stemming, tóch te stemmen op intervallen. Daarbij luisteren ze naar het interferentiepatroon. Vermoedelijk geeft dat een cyclisch geluid, net als op de gitaar. Een getrained oor kan ahv. van dat patroon bepalen hoe groot de afwijking is. Waarom gebruik je daar geen stemapparaatje voor?

Overtonen

Ah, nu wordt het interessant: De overtonen maken het ingewikkeld: De dikte van de snaren, de positie van de hamer en de dempers, hebben allemaal een effect op de overtonen. Je kunt bv. een tweede harmonische krijgen die afkomstig is van een octaaf lager dan wat je aanslaat, minus een kleine fout. Dan wordt stemmen met een app gelijk al lastig. Dit zijn de 'beats' waar postings het soms over hebben.

Maakt dit het onmogelijk om zelf te stemmen? Geloof ik niet. Maar neem er wel een week de tijd voor (niet continu) en zorg dat je kalm bent, Jeroen.

Bronnen